Hobby News

NFL: Όλα όσα δεν ξέρετε και θέλατε να μάθετε στον πιο compact οδηγό για αρχάριους!

C62A3975 BEFF 4011 9378 F98C2ECF58CD

(Σημείωση συντάκτη: Με τη νέα σεζόν του NFL να πλησιάζει ο Drew έχει ετοιμάσει έναν πραγματικά συμπαγή και εύπεπτο οδηγό για όλα τα αγόρια και τα κορίτσια εκεί έξω που θέλουν να ζήσουν την μαγεία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, απολαύστε τον!)

NFL, το άθλημα με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στις ΗΠΑ (όχι, δεν είναι το NBA), άγνωστο για το 99,9% του ελληνικού αθλητικού κοινού. Η εξήγηση υπάρχει και είναι απλή…ό,τι άθλημα δεν παίξεις μικρός ή δεν μεγαλώσεις κοντά στην κουλτούρα του, απλά δεν το καταλαβαίνεις. Σε αυτήν την κατηγορία είναι και τα Ice Hockey-Baseball, αλλά εδώ μας νοιάζει το American football!!

Το NFL είναι από τα λίγα αθλήματα που ΔΕΝ έχουν εθνικές ομάδες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πάντρεμα του Rugby (Union & League) με «το δικό μας» ποδόσφαιρο και κέρδισε τους Αμερικάνους περί το 1965, όταν και ξεπέρασε σε δημοφιλία το εθνικό -ως τότε- άθλημα, το Baseball.

Στην αρχή υπήρχαν 2 λίγκες διαφορετικής δυναμικής (AFL-NFL), που έτρεχαν παράλληλα. Το τέλος κάθε σεζόν έβρισκε τους 2 πρωταθλητές αντιμέτωπους σε έναν τελικό (το μετέπειτα γνωστό SuperBowl). Αφορμή για την ένωση αποτέλεσε μία κλασσική ιστορία «Δαβίδ και Γολιάθ», όπου οι πρωταθλητές της υποτιμημένης AFL, Kansas City Chiefs, κέρδισαν τους Minnesota Vikings του NFL. Για την ιστορία, το SB των Chiefs, ήταν το τελευταίο πριν το προπέρσινο απέναντι στους 49ers. Μάθημα ιστορίας τέλος!

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ενός sports fan που «πέφτει» πάνω σε ένα αγώνα NFL και τον αποτρέπει από το να συνεχίσει, είναι η παντελής άγνοια των κανόνων. Μεταξύ μας, ένα δίκιο το έχουν… Οι κανόνες του παιχνιδιού καταγράφονται σε 92 πυκνογραμμένες σελίδες, με απίστευτες λεπτομέρειες για χιλιάδες «καταστάσεις», που μπορούν να συμβούν στο γήπεδο την ώρα ενός αγώνα.

Ακολουθεί ένα video «ποίημα» που θα έπρεπε να παίζει πριν από κάθε αγώνα!!

95BD6F88 1157 432A BD72 C829E7A3F095
Τώρα θα αναρωτιέστε αν σε 78 δευτερόλεπτα καταλάβατε όλο το παιχνίδι, σωστά; Όχι φυσικά αλλά έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή!

The Basics

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 60 λεπτά και χωρίζεται σε τέσσερα 15λεπτα (quarters). Το 1ο και το 3ο , ξεκινούν με σέντρα, ενώ τα άλλα 2 συνεχίζονται ακριβώς από το σημείο που τελείωσε το προηγούμενο. Όχι, δεν διαρκεί μόνο 1 ώρα ο αγώνας αλλά με τις ενδιάμεσες διακοπές η μέση διάρκεια είναι 3 ώρες και 12 λεπτά!

Το γήπεδο είναι λίγο μικρότερο από το γήπεδο του «δικού» μας ποδοσφαίρου, ή soccer για τους Αμερικανούς. Το μέγεθος του, είναι 100 γιάρδες, δηλαδή περίπου 92 μέτρα.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 53 παίκτες συνολικά, χωρισμένους σε τρία group, την επίθεση, την άμυνα και τις special teams (στον αγωνιστικό χώρο είναι πάντα 11 παίκτες από κάθε ομάδα), με αθλητές που έχουν ειδικότητα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το κράτημα της μπάλας στο έδαφος, για να σουτάρει ο “kicker”, κάτι στο οποίο απέτυχαν παταγωδώς οι κύριοι στο παρακάτω video..

3060FBF8 0B96 4895 911F 91F3BDCC7830

Ο υπέρτατος σκοπός είναι να φτάσεις στην περιοχή της αμυνόμενης ομάδας και να σκοράρεις. Το γκολ ονομάζεται “touchdown” και μεταφράζεται σε 6 πόντους, ακολουθούμενο από την επιλογή για 1 εύκολο πόντο με σουτ ή για 2 πόντους με πάσα ή τρέξιμο. Το 96% των “touchdown” ακολουθεί προσπάθεια για 1 πόντο.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι δύο τρόποι να σκοράρεις. Ο ένας είναι με σουτ για 3 πόντους και είναι το “field goal” του Video, γνωστό και ως «τρίποντο» στους μπασκετικούς. Ο άλλος, είναι να σταματήσεις την επιτιθέμενη ομάδα στη βάση της (endzone) και να κερδίσεις 2 πόντους, που όμως είναι πολύ σπάνιο. Στατιστικά, συμβαίνει μία φορά στα 15 παιχνίδια!

Κάθε ομάδα έχει 4 προσπάθειες (downs) για να καλύψει 10 γιάρδες. Μπορεί να πετάξει τη μπάλα ή να τρέξει με αυτήν. Παράδειγμα, η ομάδα Α βρίσκεται στην επίθεση, είναι η 1η της προσπάθεια (1οdown) και αποφασίζει να τρέξει αντί να «πετάξει» την μπάλα. Η ομάδα Β όμως, που βρίσκεται σε άμυνα, την σταματάει αφού έχει καλύψει μόλις 2 γιάρδες. Στην επόμενη προσπάθεια λοιπόν, η ομάδα Α είναι στο 2ο “down” και πρέπει να καλύψει 8 γιάρδες για να κερδίσει ένα καινούργιο σετ από 4 “downs”. Σκοπός της άμυνας, είναι να σταματήσει την ομάδα που επιτίθεται, πριν καλύψει τις 10 γιάρδες!

586DD316 B0F5 48F9 9397 E36C40AE2B94

Οι πιο πολλές προσπάθειες της επιτιθέμενης ομάδας που θα φτάσουν στο 4ο “down”, καταλήγουν σε σουτ της μπάλας (λέγεται punt), καθώς αν οι παίκτες της δεν καταφέρουν να καλύψουν τις γιάρδες που τους λείπουν για να αποκτήσουν ένα καινούργιο σετ “downs”, χάνουν την μπάλα, στο σημείο που την «έπιασε» η άμυνα. Έτσι, όταν μπει η επίθεση της αμυνόμενης ομάδας στο γήπεδο, θα έχει να καλύψει λιγότερο από τις 100 γιάρδες του γηπέδου για να σκοράρει.

Επομένως στο 4ο down, οι ομάδες επιχειρούν να κλωτσήσουν την μπάλα, είτε για να δημιουργήσουν όση περισσότερη απόσταση μπορούν, ανάμεσα στη βάση τους (endzone) και στο σημείο που θα ξεκινήσει την επίθεση η άλλη ομάδα (punt), είτε για να βάλουν τρίποντο (field goal).

Το «παιχνίδι» όμως, το κάνουν οι παίκτες και υπάρχουν μερικές σημαντικές θέσεις, που καλό θα ήταν να γνωρίζετε!

2C729B1B 3B38 49DE B24E D30D69995BFD

Επίθεση

Φανταστείτε λοιπόν, τον… ωραίο του σχολείου στα αμερικάνικα high school ή τον πρόεδρο του 15μελους στα δικά μας λύκεια! Αυτός ο «σατανάς», είναι ο “Quarterback“!

Η πιο νευραλγική και υψηλά αμειβόμενη θέση στο American Football. Ο παίκτης που πασάρει και συνήθως καρπώνεται την αποτυχία ή την επιτυχία μιας ομάδας. Αν έπρεπε να θυμάστε τρία ονόματα – θρύλους, αυτά θα ήταν o Payton Manning, o Joe Montana και o GOAT του αθλήματος, αειθαλής σύζυγος της Ζιζέλ, Tom Brady, που πρωταγωνιστεί ακόμα και σήμερα σε ηλικία 44 ετών με τους Tampa Bay Buccaneers!

Οι “Wide Receiver και οι “Tight End, είναι αυτοί που πιάνουν τις πάσες του “Quarterback”. Ο WR συνήθως είναι πολύ γρήγορος και μπορεί να είναι ψηλός με ικανότητα να «πιάνει» ψηλές πάσες, αλλά και κοντός, με ικανότητα στο τρέξιμο στο βάθος του γηπέδου. Από την άλλη ο TE, έχει 2 δουλειές, να προστατεύει τον QB μαζί με την υπόλοιπη offensive line αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να είναι και WR όταν χρειαστεί. Οι “Running Backείναι αυτοί που προσπαθούν με το τρέξιμο να «διασπάσουν» την άμυνα και να φτάσουν στο “endzone”, για να σκοράρουν. Δεν φημίζονται για το ύψος τους (#sorryElliot), αλλά για το συνδυασμό δύναμης-ταχύτητας. Εξαίρεση αποτελεί ο Derrick Henry. Ονόματα θρύλοι, ανά θέση είναι ο WR Jerry Rice, το ΤΕ Rob Gronkowski και ο RB Barry Sanders.

Οι “Guards” και οι “Tackles”, έχουν τεράστια σημασία επίσης για την επίθεση, καθώς είναι αυτοί που προστατεύουν τον QB, δίνοντάς του χώρο και χρόνο να πασάρει. Επιπλέον, δημιουργούν χώρο στους RB για να τρέξουν. Έχουμε δει πολλά παραδείγματα RB που έπεσαν στην αφάνεια μετά από μεταγραφή σε νέα ομάδα όπου η O-Line δεν ήταν καλή.

Άμυνα

Απέναντι στην… «άμυνα» της επίθεσης, έχουμε την κανονική άμυνα. Παίκτες πολύ δυνατούς που προσπαθούν να διασπάσουν το σχηματισμό της επιτιθέμενης ομάδας, που προσπαθεί να προστατέψει τους QB και RB. Εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά στην άμυνα των “CornerBacks” και των “Safeties”, καθώς αποτελούν την πίσω γραμμή της άμυνας, η οποία προσπαθεί να κρατήσει τους WR που τρέχουν στο χώρο αλλά και τους TE.

Αυτά για αρχή, μείνετε συντονισμένοι για περισσότερο υλικό τις επόμενες εβδομάδες!

Ακολουθήστε τον Drew στο Twitter και μην διστάσετε να του στείλετε οποίες ερωτήσεις τυχόν έχετε, μια ακόμη συναρπαστική σεζόν του NFL ξεκινάει και η Trace ‘N Chase θα έχει κάρτες από όλα τα αστέρια του αθλήματος!

Until next time, homework, Fantasy and sports cards !!

 

Keep up with all products, blog posts and news posted on our website.