Hobby 101 (el)

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!

        Editor’s note: Η Trace ‘n Chase είναι μια ολοκαίνουρια εταιρεία που δημιουργήθηκε μέσα στην καραντίνα από την δίψα και την διάθεση κάποιων παιδιών να δώσουν στους αμέτρητους φαν του μπάσκετ και των σπορ γενικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη την ευκαιρία να γνωρίσουν το χόμπι της συλλογής καρτών, καθώς και να αποκτήσουν μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα που θα διακοσμούν το γραφείο, το σπίτι, ή την εταιρεία τους! Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να σας μυήσουμε στον χώρο αυτό και να σας δείξουμε πως, αν παίζετε ήδη φάντασυ ή ασχολείστε αρκετά με το ΝΒΑ και τα σπορ γενικότερα, μπορείτε και εσείς να γίνετε ένας συλλέκτης.

Καλοκαίρι 2020, καραντίνα, δουλειά από το σπίτι, ατέλειωτες ώρες στην τηλεόραση χωρίς αθλητικά και Ολυμπιακούς αγώνες, Netflix & Chill, ύπνος, φαΐ και σερφάρισμα στο Ίντερνετ για επιτέλους κάτι ενδιαφέρον… Ξαφνικά κάπου εκεί βλέπω και την είδηση: “A rare LeBron James trading card sold for a record-breaking $1.845 million at an auction over the weekend, it featured a piece of James’ Cavaliers jersey, it was one of only 23 produced and received a “9.5 mint gem” condition grading.”

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!
Από μέσα μου σκέφτομαι, κάρτες ε; Βρες λες; Μπας και έχω και εγώ καμμία κάρτα από αυτές κρυμμένη στο υπόγειο; «Γυναίκα, Μάνα!! Εκείνες τις κάρτες που είχα μικρός που τις έχεις βάλει;»  Ξαφνικά η ενέργεια στο φουλ και βρίσκομαι στο πάτωμα όπως ο αγαπητός μας Tas Melas, ψάχνοντας τα παιδικά μου άλμπουμ και αναζητώντας κάρτες, κάρτες, κάρτες…

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, γιατι όπως πάντα, υπάρχουν τα καλά νέα και τα κακά νέα.. Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για κάρτες, όχι για αυτοκόλλητα, κάρτες που μόλις τις πιάσετε στα χέρια σας θα δείτε ότι έχουν την ίδια νοσταλγική μυρωδιά χαρτιού από τη δεκαετία του ´90 αλλά πολύ ποιοτικότερη υφή, πάχος, ευκρίνεια και γενικά αίσθηση.

Τα κακά νέα είναι ότι οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα που έχεις συλλέξει όταν ήσουν μικρός, κατά μεγάλη πιθανότητα, δεν έχουν καμμία απολύτως αξία και αυτό γιατί η εποχή των 90s ήταν η λεγόμενη χρυσή εποχή (junk wax era) όπου πάνω από 10 εταιρείες παρήγαγαν κάρτες όλων των αθλημάτων χωρίς κανένα έλεγχο με αποτέλεσμα μια μικρή σχετικά αγορά (περιορισμένη σε φυσικές πωλήσεις καθώς δεν είχε εμφανιστεί ακόμη το eBay) να γεμίσει από προϊόντα και η αξία τους να πέσει.. Αλλά και πάλι, αυτό δεν αποκλείει κάπου, κάποιος να έχει μια κάρτα από αυτήν την εποχή που να έχει αξία, ποια θα είναι αυτή θα ρωτήσεις; Πολύ απλά, ένας βασικός κανόνας στο χόμπι των καρτών είναι ότι οι κάρτες των παικτών την πρώτη τους χρονιά (rookie year) έχουν πάντα την μεγαλύτερη αξία. Για αυτό άμα προσέξατε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 2 κάρτες από την ρούκι σεζόν του Τζόρνταν πωλήθηκαν για το απίστευτο ποσό των $738.000 η καθεμία!!

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!Fast forward στο 2021 και ο χώρος του χόμπι έχει αλλάξει δραματικά και προς το καλύτερο! Το 2005, ο μακροβιότερος παραγωγός αθλητικών καρτών, η εταιρεία Fleer χρεοκόπησε και εξαγοράστηκε από την Upper Deck ενώ το 2009 το NBA παραχώρησε αποκλειστικά το δικαίωμα να κατασκευάζει και να εμπορεύεται κάρτες μπάσκετ στον όμιλο της Panini America ο οποίος είναι ένα νέο όνομα στη σκηνή του χόμπι και δημιουργήθηκε από την συγχώνευση της Ιταλικής Panini και της Donruss. (Editor’s note: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του χόμπι διαβάστε εδώ). Η Panini America σήμερα κυριαρχεί, κατέχοντας αποκλειστικές συνεργασίες με το NBA, το NFL, την FIFA, The Collegiate Licensing Company, Disney, DreamWorks και την Warner Bros, το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame και το Pro Football Hall of Fame, όπως και για διεθνείς διοργανώσεις όπως το FIFA World Cup, UEFA Nations League and Copa América και εγχώριες αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, Spanish La Liga, Italian Serie A, και η Argentine Primera División ανάμεσα σε άλλες. Η Upper Deck από την άλλη εχει αποκλειστικές συμφωνίες για την διάθεση memorabilia (under the brand name “Upper Deck Authenticated”) με αθλητικά είδωλα όπως ο Michael Jordan, ο Tiger Woods, ο LeBron James, ο Ben Simmons, ο Wayne Gretzky, ο Connor McDavid και η Serena Williams ενώ είναι και ο αποκλειστικός συνεργάτης  του NHL και της EuroLeague. Τέλος η Topps εχει την αποκλειστική συμφωνία με το Major League Baseball ενώ παράγει και κάρτες για WWE, Pokémon, Doctor Who, High School Musical και SpongeBob.

Τα τελευταία πέντε χρόνια λοιπόν έχουμε δει κάποιες αστρονομικές πωλήσεις δημοπρασιών και η επένδυση σε αθλητικές κάρτες έχει γίνει το αγαπημένο χόμπι συλλεκτών και μη, με τον Γιάννη να ποστάρει το καλοκαίρι ένα βίντεο από την συλλογή του στο τικ τοκ και τον Kevin Durant να βάζει την υπογραφή του σε μια μοναδική κάρτα της Panini που είχε αυτόν και τον Kobe…

Η έλευση και της καραντίνας πέρυσι την Άνοιξη αποτέλεσε την τέλεια καταιγίδα καθώς πολλοί παλιοί και νέοι συλλέκτες έπρεπε να μείνουν αναγκαστικά στο σπίτι τους και αναζήτησαν μια ευχάριστη και δημιουργική διέξοδο.

Και τώρα θα με ρωτήσετε λοιπόν, εμείς πως μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό χόμπι όταν αγοράζουν κάρτες εκατομμυριούχοι όπως ο Γιάννης και ο Ντουράντ; Ε λοιπόν, από την στιγμή που παρακολουθείς το μπασκετάκι και παίζεις και φαντασυ δεν χρειάζεται να κανείς τίποτα απολύτως παρά να επιλέξεις σε ποια κατηγορία παίκτη μπορείς να επενδύσεις, χτίζοντας το χαρτοφυλάκιο σου αντίστοιχα. Το μπάσκετ και το ΝΒΑ πέρα από το γεγονός ότι έχει γίνει  global είναι και αρκετά εύκολο να το παρακολουθήσεις καθώς τα ρόστερ είναι σχετικά μικρά και η κάθε ομάδα έχει πάνω-κάτω 20 παίκτες (600 συνολικά για το ΝΒΑ όλο).

Ας δούμε λοιπόν συγκεκριμένα κάποιες ενδεικτικές κατηγορίες για το πως κάποιος που ξεκινάει τώρα μπορεί να χτίσει σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορες κατηγορίες παικτών, επενδύοντας και το αντίστοιχο ποσό. Να διευκρινήσω και κάτι άλλο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να συλλέξεις κάρτες και το να αγοράσεις packs η boxes όπου δεν ξέρεις τι θα βρεις μέσα δεν είναι ο μοναδικός. Η εξέλιξη του χόμπι εχει επιτρέψει στους συλλέκτες εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης καρτών που επιθυμούν καθώς πλέον μπορείς να στοχεύσεις συγκεκριμένα σε κάρτες μεμονωμένων παικτών η να μπεις στην διαδικασία να κυνηγάς παίκτες από συγκεκριμένη ομάδα μέσω των live breaks για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλο ποστ.

Το παράδειγμα «ρούκι ή ανερχόμενος παίκτης»

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!Για όσους παίζουν σε dynasty ή keeper fantasy leagues οι ρουκι παίκτες κάθε χρόνια είναι το ψωμί και το τυρί τους καθώς ο ενθουσιασμός και το hype για έναν παίκτη που θα τους πάρουν στην ομάδα τους και θα τους κάνουν το απόλυτο φαβορί είναι διάχυτος. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι ρουκαδες, όσο καλοί και αν είναι, παραδοσιακά δυσκολεύονται την πρώτη τους χρονιά στο ΝΒΑ με πολλά λάθη και άσχημα ποσοστά. Από την άλλη η αγοραστική τους αξία απογειώνεται προτού καν πατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο κάνοντας τους μάνατζερ να χάνουν το μυαλό τους και να δίνουν γη και ύδωρ για να αποκτήσουν τον επόμενο Αστέρα του ΝΒΑ. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα ο φίλος μου ο Σωτήρης ο οποίος έδωσε Rudy Gobert, Spencer Dinwiddie and a 1st round pick για να αποκτήσει τον ρουκι φαινόμενο Tyrese Halliburton!! Αντίστοιχος και ακόμη μεγαλύτερος είναι ο ενθουσιασμός στο επίπεδο των καρτών όπου κάθε χρόνο οι κάρτες των ρουκι έχουν μεγάλη αξία και ακόμη μεγαλύτερη όταν ο συγκεκριμένος παίκτης αποδεικνύεται ότι είναι όντως καλός. Η συλλογή ρούκι καρτών έχει μεγάλο ανταγωνισμό και συνήθως κοστίζει για τα πρωτοκλασάτα ονόματα (Zion Williamson, Ja Morant) αλλά κάθε χρόνο υπάρχουν παίκτες σχετικά άγνωστοι που δεν έχουν μεγάλο hype αλλά καταφέρνουν με το παιχνίδι τους να ανεβάσουν κατακόρυφα την χρηματιστηριακή τους αξία. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο Malcolm Brogdon που είχε επιλεχτεί στον δεύτερο γύρο του ντραφτ από του Bucks και κατάφερε να αναδειχθεί σε Rookie of the Year. Ο φίλος μου ο Θανάσης που είχε πιστέψει σε αυτόν από την πρώτη στιγμή αν είχε αγοράσει μια κάρτα του με $2 θα μπορούσε να την εξαργυρώσει στο τέλος εκείνης της χρονιάς στα $150-200!

Το παράδειγμα «ψαγμένος παίκτης»

Πώς μπορείς να κατακτήσεις το χόμπι της συλλογής καρτών άμα παρακολουθείς το ΝΒΑ και παίζεις ήδη fantasy sports!
Για τους σκληροπυρηνικούς του αθλήματος αυτή είναι και η κατηγορία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί σε περίπτωση που ο μάνατζερ δικαιωθεί δίνει αδιαμφισβήτητα bragging rights. Είναι η κατηγορία του παίκτη που θα επιλέξει έναν (συνήθως νέο) παίκτη με χαμηλό ADP πιστεύοντας ότι έχει προοπτική να ξεπεράσει την εκτιμώμενη αξία του. Ο φίλος μου ο Σούλης για παράδειγμα είναι φαν της Οκλαχόμα και πέρυσι τέτοια εποχή με είχε κυριολεκτικά πρήξει  για τον Darius Bazley… δεν τον πολυ άκουγα είναι η αλήθεια γιατί δεν τον είχα μελετήσει τον παίκτη πολύ αλλά μετά από 1 χρόνο μετανιώνω που δεν το έκανα. Ο Σούλης πέρυσι θα είχε αγοράσει την κάρτα του Bazley για $1 και σήμερα, λόγω των συνθηκών στην ομάδα της Οκλαχόμα και της εξέλιξης του παίκτη μια κάρτα του πουλήθηκε πρόσφατα για $305!!

Βέβαια από την άλλη έχω και τον φίλο μου τον Νίκο ο οποίος κάθε χρόνο, ντραφτ και ντραφτ κυνηγάει όλους τους παίκτες με το μεγαλύτερο hype, άσχετα αν κάποιοι από αυτούς έχουν red flags. Τρανό παράδειγμα ο Mo Bamba που δεν είχε μέχρι τώρα την εξέλιξη που πολλοί περίμεναν και κάποιος που επένδυσε σε αγορά καρτών του μάλλον θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα σήμερα καθώς το μέλλον του, ύστερα και από την περιπέτεια που είχε με τον κορονωιο είναι αβέβαιο.

Το παράδειγμα βετεράνος

Η αντίστοιχη επένδυση φυσικά μπορεί να γίνει και με βετεράνους του ΝΒΑ από την στιγμή φυσικά που έχουν κάποιο ταβάνι ακόμη. Όπως έχουμε πει, οι κατηγορίες καρτών είναι πολλές και πολλές από αυτές είναι πραγματικά μοναδικές. O Chris Paul είναι ένας καταξιωμένος μπασκετμπολίστας με πλούσια καριέρα και ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη κατακτήσει έναν τίτλο. Ο συλλέκτης που έχει επενδύσει σε αυτόν ευελπιστεί στην άνοδο της αξίας του μελλοντικά, στο ενδεχόμενο κατάκτησης ενός πρωταθλήματος ή, ακόμη πιο σίγουρα, να εξαργυρώσει την κάρτα του όταν και όποτε μπει στο Basketball Hall of Fame.

Το βασικό συμπέρασμα από την αρχική μας αυτή ανάλυση είναι το ποσό volatile είναι η αγορά των καρτών του ΝΒΑ όπως και η αξία των παικτών φαντασυ και επομένως το πως το περιθώριο κέρδους είναι εξαιρετικά ανοιχτό και αντίστοιχο με τις επιλογές που κάνει ένα μάνατζερ επενδύοντας στον αντίστοιχο παίκτη.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα άρθρα και πληροφορίες μέσα από το blog μας και μην ξεχάσετε να τσεκάρετε όλα τα προϊόντα μας στο https://www.tracenchase.com

 Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και στο Twitter.

Leave a Reply